top of page

Liever voorkomen dan genezen


Als cardioloog houd ik mij de hele dag bezig met hart- en vaatziekten. Maar wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe ontstaan ze? En waarom vind ik een gezonde lifestyle zo belangrijk?

Laten we beginnen bij het hart. Dit is een fantastisch orgaan, dat 100.000 keer per dag bloed rondpompt in ons lichaam. Per minuut pompt het hart ongeveer 4 liter zuurstofrijk bloed rond. Als je een te hoge bloeddruk hebt, moet je hart 100.000 keer per dag tegen een hoge druk inpompen en je bloedvaten worden 100.000 keer per dag te hard opgepompt.

Wat gebeurt er nu bij een hartinfarct (ook wel hartaanval genoemd)? Bij een hartinfarct sterft een gedeelte van de hartspier af omdat er een blokkade is ontstaan in één van de kransslagaderen van het hart. Deze blokkade bestaat meestal uit twee elementen. De basis bestaat uit aderverkalking, waardoor er vernauwingen ontstaan in je slagaderen. Een hartinfarct ontstaat als een vernauwing inscheurt en op die plaats een stolsel ontstaat. Dit stolsel kan de kransslagader in korte tijd (minuten) afsluiten. Een hartinfarct is daarom meestal een acute en dramatische gebeurtenis en ontstaat dus niet door het langzaam dichtslibben van de kransslagader, zoals men voorheen dacht.

Een tweede belangrijke hart- en vaatziekte is het herseninfarct, ook wel beroerte genoemd. Aderverkalking is ook voor het herseninfarct een belangrijke oorzaak.

Maar waardoor ontstaat aderverkalking dan precies? Belangrijke risicofactoren voor aderverkalking zijn roken, te weinig bewegen, stress, overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en slechte slaap. Ja precies, dat is waarom ik als cardioloog een gezonde lifestyle zo belangrijk vind. Want ik hou mij veel liever bezig met ziektes voorkomen dan genezen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page