top of page

Eten tegen Alzheimer


Het blijft nog altijd een aandoening waarover in de medische wereld een hoop onduidelijkheid bestaat: Alzheimer. Tot nu toe werd aangenomen dat de ziekte vooral te maken heeft met erfelijkheid. Volgens een artikel op Psychology Today blijkt nu echter dat ook het eetpatroon de kans op Alzheimer vergroot. Het goede nieuws is dat een gezond dieet de kans op de slopende aandoening flink kan verkleinen.

Psychology Today legt uit dat de oorzaak bij insulineresistentie ligt. Insuline is het hormoon dat de bloedsuiker verlaagt en het houdt de bloedsuikerspiegel in balans. Zodra je lichaam niet goed reageert op insuline ontstaat er een teveel aan ongebruikt bloedsuiker. Volgens onderzoekers is nu bewezen dat hersencellen beginnen af te sterven bij mensen met insulineresistentie en ze zien ook een verband tussen Alzheimerpatiënten en insulineresistentie. Daarom is het ook voor mensen die resistent zijn voor insuline heel belangrijk dat ze niet te veel suikers binnenkrijgen, om op die manier de bloedsuikerspiegel laag te houden.

Binnen SLIM waarschuw ik ook voor de gevaren van een stijgende suikerspiegel. Niet alleen om de gezondheidsrisico's, ook omdat een teveel aan suikers zorgt voor een gewichtstoename, met weer nieuwe gezondheidskwalen tot gevolg. Belangrijk is daarom om niet alleen op te passen met producten waar duidelijk suiker in zit (frisdrank, snoep, etc.), maar om ook afstand te nemen van de zogenaamde snelle koolhydraten. Deze zitten onder andere in gekookte aardappels, witte rijst en stokbrood, maar ook in vruchtensap. Veel beter is het innemen van 'langzame koolhydraten', die onder meer uit peulvruchten, volkorenpasta, zilvervliesrijst en zoete aardappelen te halen zijn. Krijg je al trek? Op deze website en in mijn boek Snel SLIM vind je een aantal lekkere recepten met deze producten.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page