top of page

Slow dining: tel eens hoe vaak je kauwt


Een niet alledaagse vraag: tel jij het aantal keren dat je op je eten kauwt voordat je het doorslikt? Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is. Toch kan dit simpele trucje helpen bij het afvallen en het verbeteren van de gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat de afgifte van hormonen die verzadiging aangeven aan ons brein langzamer gaat (20 minuten) dan het snel verorberen van een maaltijd (‘schrokken’) Het effect hiervan is dat je langer doorgaat met eten dan waar je lichaam werkelijk behoefte aan heeft, je merkt pas te laat dat je 'vol' zit. Daarom adviseer ik in mijn boek Snel SLIM om langzaam te eten. Maar hoe pak je dit aan?

Een goed begin is om bij elke hap minimaal twintig keer te kauwen. Dit is niet alleen goed voor de eetlust, maar ook voor een gezonde spijsvertering en je proeft je eten ook nog eens beter. Nog een paar andere tips voor ‘slow dining’: schep twee keer een wat kleinere portie op in plaats van direct een vol bord. Ook is het handig om een tijdje te wachten tussen het voor- en het hoofdgerecht, of eet eens een zelfgemaakte soep vooraf waardoor je al een beetje vol zit en je langer over de maaltijd doet. Ook adviseer ik om een ontspannend muziekje op te zetten tijdens het diner. Dit motiveert niet alleen om rustiger te eten, maar verhoogd ook nog eens de sfeer aan tafel.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page