top of page

Vet verbranden onder de douche


Dagelijks een minuutje koud douchen zorgt voor minder ziekteverzuim. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Academisch Medisch Centrum. Uit een experiment waarbij een groep mensen gewoon warm moest douchen en andere groepen langere of kortere tijd koud, blijkt dat mensen die koud douchten minder heftig ziek ziek en dat hun ziekteproces sneller voorbij was. Daardoor meldden zij zich 29 procent minder vaak ziek dan de warme douchers.

De voordelen van koud douchen zijn voor mij niet nieuw. Ik doe het zelf al jaren. Het is ook een belangrijk onderdeel van SLIM. Koud douchen helpt namelijk niets alleen voor een beter afweersysteem, het helpt je ook bij afvallen. Een koude prikkel activeert namelijk ons bruine vet. Bruin vet, een overblijfsel uit onze babytijd, verbrandt het gewone witte vet, waar we graag van af willen. Hoe dit werkt?

Het lichaam van een pasgeboren baby is door de dunne huid en weinig beharing nog niet goed in staat om zelf op temperatuur te blijven. Babylichamen bestaan daarom voor maar liefst vijf procent uit bruin vet. Bruine vetcellen zitten boordevol kleine energiecentrales, mitochondriën genaamd. Door kou worden deze mitochondriën geactiveerd. De actieve mitochondriën, verbranden het gewone witte lichaamsvet, het vet waar we graag van af willen, en door dit proces warmt het lichaam op. Zo zorgt het bruine vet ervoor dat een baby bij kou niet onderkoeld raakt.

Deze strategie gebruiken we ook in SLIM. Als volwassenen hebben we nog maar een klein beetje bruin vet in ons lichaam zitten, voornamelijk tussen de schouderbladen. Door koud te douchen, activeren we dit vet en gaat het wit vet verbranden. Is dat geen makkelijke manier om af te vallen? En je bent ook nog eens meteen goed wakker en het helpt je afweersysteem te versterken. Daarom adviseer ik in de SLIM weekschema’s om dagelijks een korte tijd onder de koude douche te staan. Het is soms even de tanden op elkaar zetten, maar het resultaat mag er zijn.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page