top of page

Slaapkamergeheimen


We slapen veel te weinig. Dat stelde slaapdeskundige en neuroloog Hans Hamburger deze week. Er is in het werk steeds meer stress. Mensen lijken vastgeklonken aan beeldschermen en mobieltjes, vaak tot ’s avonds laat. In de uren dat ze zouden moeten slapen, leven ze in blauw licht, aldus Hamburger. En dat terwijl goed slapen juist een essentieel onderdeel is van een gezonde lifestyle!

Slecht slapen heeft grote gevolgen, zo blijkt ook uit een online-enquête van marktonderzoeker TNS Nipo. Van minder goed kunnen concentreren en een slecht humeur tot zelfs fysieke klachten. Bovendien is slaap essentieel voor het herstel van weefsels en organen, het immuunsysteem en de hersenfunctie. Te weinig slaap reduceert het aantal witte bloedcellen in je lichaam met twintig procent en maakt je meer vatbaar voor ziekte. Slecht slapen is ook negatief voor je gewicht. Na een slechte nacht gaat je brein op zoek naar energie, meestal in de vorm van slechte voeding. Juist omdat onvoldoende goed slapen zo ingrijpend is, is slaap een van de belangrijkste factoren van SLIM.

Natuurlijk verschilt het per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft, maar in grote lijnen kunnen we zeggen dat mensen het langste leven met zeven tot acht uur kwalitatief goede slaap en dat zal dan ook wel het gezondst zijn. Maar hoe bevorder je nu een goede nachtrust? Ik geef je graag een paar tips:

  • Ga op tijd ‘afschakelen’. Kijk na 21 uur geen televisie meer en zet computers en telefoons uit. Lees liever een goed boek. Zo komt je brein alvast tot rust.

  • Ga niet laat in de avond sporten, dan worden actieve hormoonspiegels als adrenaline verhoogd en is het lastiger om in slaap te vallen. Sporten aan het eind van de middag of begin van de avond voorkomt dit. Sterker nog, het helpt dan juist om in slaap te vallen.

  • Let op wat je eet. Van slechte voeding ga je slechter slapen. Het eten van weinig vezels, veel suikers en veel verzadigd vet zorgt voor een slechtere nachtrust. Vooral het eten van voldoende vezels zorgt voor een kwalitatief betere slaap.

  • Gebruik het bed waarvoor het is gemaakt. Onze ambities trekken we vaak door in de slaapkamer waardoor er soms met een smartphone of laptop in bed gaan liggen. Dit is geen goed idee. Zorg dat de slaapkamer een veilige slaapomgeving is en gebruik het bed alleen om te slapen en voor seks. Zorg ook voor voldoende verduistering in de kamer.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page