top of page

Luister eens naar Mozart


Bij een gezonde lifestyle wordt al snel gedacht aan verantwoorde voeding en voldoende beweging. Maar er zijn nog veel meer factoren die invloed hebben op je gezondheid en je gewicht. Muziek is er daar één van. Welke muziek luister jij graag? En weet je ook welk effect dat heeft op je lichaam?

In wetenschappelijke studies is aangetoond dat het luisteren naar bepaalde muziek een gunstig effect heeft op de gezondheid. Zo is tijdens wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld het ‘Mozarteffect’ bewezen. Patiënten die een openhartoperatie hadden ondergaan en naar muziek van Mozart luisterden, herstelden sneller er beter. De grote vraag is natuurlijk hoe dit kan.

Een deel van het effect zou worden veroorzaakt door een daling van het stresshormoon cortisol na het beluisteren van Mozart. Omdat dit stresshormoon zakt, wordt de bloeddruk lager, vertraagt de hartslag en het heeft een gunstig effect op het immuunsysteem. Dit gunstige effect van muziek wordt niet alleen ingezet voor een betere gezondheid, ook een aantal grote bedrijven zet muziek in om personeel beter te laten functioneren.

Niet alleen Mozart, maar ook andere muzieksoorten kunnen een gunstig effect hebben op de cortisolspiegels, zoals barok en bepaalde loungemuziek. Misschien is het net zo belangrijk om te weten dat rockmuziek en rap de cortisolspiegels juist laten stijgen. Wie SLIM volgt, raad ik daarom aan om een half uur per dag naar Mozart of andere rustgevende klassieke of lounge muziek luisteren. Voor sommigen zal dit even wennen zijn, maar probeer het toch maar. Merk je na een tijd het verschil?


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page