top of page

Is fruit een echte dikmaker?


Nederlanders drinken steeds minder vruchtensap. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI. De consument wordt zich steeds meer bewust van de schadelijke effecten die fruitsuikers kunnen aanrichten. Het is niet voor niets dat ik in mijn boek Snel SLIM aanraad om heel voorzichtig om te gaan met fruit. Maar waarom is dat precies?

Fruit is gezond. Dat leren we van jongs af aan. Daarom wordt mij vaak gevraagd waarom ik fruit in de eerste fase van SLIM afraad. Dit heeft te maken met de suikers. In fruit zitten namelijk vruchtensuiker. Dit zijn zogenaamde snelle koolhydraten. Deze koolhydraten worden snel in het lichaam opgenomen waardoor de glucose- en insulinespiegel in hoog tempo stijgt. Je lichaam weet hier niet goed raad mee, en gaat glucose opslaan als reservevet om zo de glucosespiegel te laten dalen. (Fruit)suiker is dus een echte dikmaker.

Mag je dan helemaal geen fruit? Natuurlijk wel, want fruit zit ook vol goede stoffen als vitamines. In de eerste weken van SLIM raad ik aan om alleen rood fruit te eten, daarin zit minder suiker. Als je een paar weken onderweg bent in de afslankproces kun je prima ander fruit eten, maar dan wel heel fruit en geen geperste producten. De suikers uit vruchtensappen missen de ‘verpakking’ die suikers in hele vruchten nog wel hebben en worden daardoor veel sneller opgenomen in het lichaam dan suikers uit heel fruit. Pas ook op met fruit dat relatief veel suikers bevat, zoals bananen en meloen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page