top of page

Persbericht: Cardioloog en hoogleraar Hofstra pleit voor staand spreekuur bij artsen


Cardioloog en hoogleraar Leonard Hofstra pleit voor staande consulten en spreekuren. Nederlanders zitten gemiddeld veel te veel, met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg. Door zijn patiënten staand te woord te staan, geeft Hofstra niet alleen het goede voorbeeld. Het brengt ook nog andere voordelen met zich mee, zo ontdekte de arts.

Is het vandaag een staande receptie, dokter? Het is inmiddels een veelgemaakte grap in de behandelkamer van cardioloog Leonard Hofstra. Sinds uit onderzoek blijkt dat we per dag veel te lang zitten, houdt de arts zijn spreekuren en consulten staand. Hofstra: ,,Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM nog dat Nederlanders gemiddeld bijna 9 uur per dag zitten. Zorgwekkend, zeker als je je realiseert dat langer dan vier uur zitten per dag al kan leiden tot overgewicht en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.”

Daarom pleit de managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland er nu voor dat artsen hun afspraken met patiënten zo veel mogelijk staand gaan invullen. ,,Staan is gezonder, want je verbruikt twee keer zoveel energie. Natuurlijk worden mensen niet plots gezonder door 20 minuten te staan tijdens een consult, maar we geven zo wel het goede voorbeeld.” Bovendien ontdekte de arts dat er ook andere voordelen zijn. Als mensen staan, blijft hun brein actiever waardoor patiënten meer informatie opslaan die anders vaak niet beklijft. Bovendien helpt het dr. Hofstra in zijn relatie met patiënten dat hij nu niet meer tegenover ze zit, maar naast ze staat. Zonder beeldscherm tussen arts en patiënt is het veel makkelijker om oogcontact te maken en samen te bespreken welke behandeling het beste bij de patiënt past.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page