top of page

Goed slapen? Heel slim!


Slapen, waarom besteed ik daar in SLIM aandacht aan? Omdat het grote invloed heeft op je gezonde lifestyle. Je kunt jezelf vergelijken met een accu. Wat veel mensen in de huidige hectische tijd vaak doen, is de accu een heel klein beetje opladen en vervolgens weer helemaal ‘leegtrekken’. Daar sta je dan weer, volledig uitgeput. Zo leef je constant laag in je energie met een slecht opgeladen accu. Veel beter is het om je accu flink op te laden en als het ware ‘boven’ in je batterij te gaan leven, waardoor je ‘supercharged’. Dat goede slaap belangrijk is, is vrijwel iedereen het over eens. Niet voor niets wordt deze week de Dag van de Slaap gevierd. Maar wat is het effect van slaap op je gezondheid precies?

Slaap is essentieel voor het herstel van weefsels en organen, het immuunsysteem en de hersenfunctie. Te weinig slaap reduceert het aantal witte bloedcellen in je lichaam met twintig procent en maakt je meer vatbaar voor ziekte. Slecht slapen is ook negatief voor je gewicht. Na een slechte nacht gaat je brein op zoek naar energie, meestal in de vorm van slechte voeding.

Hoeveel uur slaap per dag is gezond? Hier zijn veel wetenschappelijke studies naar gedaan. Natuurlijk verschilt het per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft. Zo sliep Einstein, één van onze grootste genieën, rond elf uur per nacht. Het idee hierachter was dat hij dan overdag beter uit het onbewuste deel van zijn brein kon putten en eindeloos creatief kon nadenken. Heel sterk in contrast hiermee is Leonardo Da Vinci, een ander genie. Da Vinci leefde op korte perioden van slaap van twintig minuten elke vier uur. Zijn totale slaapduur per etmaal was slechts 2 uur per etmaal. Dit is een factor 5 minder dan wat Einstein sliep. Toch was ook hij zeer productief en was een fenomenaal wetenschapper op veel terreinen.

In grote lijnen kunnen we zeggen dat mensen het langste leven met zeven tot acht uur kwalitatief goede slaap en dat zal dan ook wel het gezondst zijn. Maar hoe bevorder je nu een goede nachtrust? Ik geef je graag een paar tips:

  • Ga op tijd ‘afschakelen’. Kijk na 21 uur geen televisie meer en zet computers en telefoons uit. Lees liever een goed boek. Zo komt je brein alvast tot rust.

  • Ga niet laat in de avond sporten, dan worden actieve hormoonspiegels als adrenaline verhoogd en is het lastiger om in slaap te vallen. Sporten aan het eind van de middag of begin van de avond voorkomt dit. Sterker nog, het helpt dan juist om in slaap te vallen.

  • Let op wat je eet. Van slechte voeding ga je slechter slapen. Het eten van weinig vezels, veel suikers en veel verzadigd vet zorgt voor een slechtere nachtrust. Vooral het eten van voldoende vezels zorgt voor een kwalitatief betere slaap.

  • Gebruik het bed waarvoor het is gemaakt. Onze ambities trekken we vaak door in de slaapkamer waardoor er soms met een smartphone of laptop in bed gaan liggen. Dit is geen goed idee. Zorg dat de slaapkamer een veilige slaapomgeving is en gebruik het bed alleen om te slapen en voor seks. Zorg ook voor voldoende verduistering in de kamer.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page