top of page

Vet mag weer!


Moet je wel of geen superfoods eten? Hoe zit het met suiker? En is vet nou goed of slecht? Van alle kanten worden we bestookt met informatie over wat wel of niet gezond is. Inmiddels is bijna iedereen de weg kwijt. Ik krijg dan ook regelmatig vragen over wat nu precies gezonde voeding is.

Het antwoord op die vraag is aan het veranderen. Zo werd lang gedacht dat vetten de grote boosdoener zijn bij hart- en vaatzieken, maar er komt steeds meer bewijs dat juist de snel opneembare koolhydraten, zoals suikers in fabrieksproducten, slecht voor je zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nog veel meer beelden over gezonde voeding aan verandering toe zijn. Op basis van keihard wetenschappelijk bewijs heeft de Dietary Guidelines Advisory Committee 2015 uit de USA onlangs de volgende adviezen over voeding samengesteld:

  • Wel fruit en granen: focus op voeding die wel gezond voor je is: groenten en fruit, volkorengranen, vis, peulvruchten en zuivel

  • Geen toevoegde suikers: gebruik zo min mogelijk productenmet toegevoegde suikers en makkelijk opneembare koolhydraten. Let op: ook low-fat producten met toegevoegde suikers of makkelijk opneembare koolhydraten kun je beter niet nemen. Suikers zijn echte dikmakers.

  • Geen zorgen over cholesterol: cholesterol in de voeding heeft weinig effect op je lichaam en daar hoef je je dus geen zorg meer om te maken

  • Vet mag wel: minder vet eten en dit vervangen door koolhydraten laat het risico op hart- en vaatziekten niet dalen. Je hoeft dus niet minder vet te eten, maar let wel even op dat je vooral gezonde vetten binnen krijgt. Van gezonde vetten word je ook niet dikker.

De adviezen hierboven zijn totaal anders dan we de laatste 40 jaar hebben gehoord, maar om keihard wetenschappelijk bewijs kan niemand heen.De Stichting Voeding Leefttimmert hard aan de weg om deze aanbevelingen ook in Nederland te laten landen. Samen met deze stichting heb ik deze adviezen verwerkt in mijn boek Snel SLIM en in de recepten die daar in staan. Volgers van SLIM zijn dus helemaal bij de tijd!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page