top of page

Calorieën tellen? Let liever op je koolhydraten!


Suikers kun je beter laten staan. Natuurlijke vetten kunnen geen kwaad. Stop met calorieën tellen. Neem een heel stuk fruit in plaats van vers geperst sap. SLIM zit vol voedingsadviezen. Deze adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Maar wat doen deze voedingsstoffen met je lichaam en waarom raad ik ze aan of juist af? In deze blog leg ik uit wat SLIM zegt over calorieën en koolhydraten. We zijn opgegroeid met het idee dat je het beste af kunt vallen door calorieën of punten te tellen. Maar inmiddels is bewezen dat dit niet werkt. Hoe dit komt? De ene calorie is de andere niet. En dat is voornamelijk door de ‘verpakking’ waarin ze zitten.

Langzame koolhydraten

Producten met langzame koolhydraten die je wel kunt nemen zijn onder meer: zilvervliesrijst, volkorenpasta, zuurdesembrood en koolhydraatarm brood.

Snelle koolhydraten

Zoals gezegd zijn snelle koolhydraten echte dikmakers. Deze kun je dus beter laten staan. Het gaat dan om: glucose (geen producten nemen waar glucose/fructose of andere suikers aan zijn toegevoegd), chips, frisdrank (cola/fanta enzovoort, ook geen light!), aardappels, brood, honing, cornflakes, cruesli, suiker (dus geen snoep, koekjes, taart, ijs, pudding, jam enzovoort), stokbrood, witte rijst, vruchtensappen, maltose (dus geen bier).

Fruit(suikers)

Fruit is gezond. Dat leren we van jongs af aan. Daarom wordt mij vaak gevraagd waarom ik fruit in de eerste fase van SLIM afraad. Dit heeft ook weer te maken met de suikers (snelle koolhydraten). In fruit zitten namelijk vruchtensuikers. Daarom raad ik de eerste weken aan om alleen rood fruit te eten, daarin zit minder suiker. Als je een paar weken onderweg bent in de afslankproces kun je prima ander fruit eten, maar dan wel heel fruit en geen geperste producten. De suikers uit vruchtensappen missen de ‘verpakking’ die suikers in hele vruchten nog wel hebben en worden daardoor veel sneller opgenomen in het lichaam. Suikers uit vruchtensappen tellen dus als snelle koolhydraten, en die worden door het lichaam omgezet in vet. Pas ook op met fruit dat relatief veel suikers bevat, zoals bananen en meloen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page