top of page

Lifestyle onderzoek wijst uit: jonge vrouwen leven het ongezondst


Eerste resultaten SLIM Lifestyle Test: Jonge vrouwen leven het ongezondst

Tijdens mijn werk als cardioloog zie ik elke dag de vreselijke gevolgen van hart- en vaatziekten. Hartfalen, vermoeidheid, pijn op de borst, kortademigheid. Erg ingrijpend voor de patiënten en hun omgeving. En dat terwijl een groot deel voorkomen kan worden! Zo’n 90 procent van alle hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door lifestylefactoren. Ja, je leest het goed, 90 procent! Denk aan te weinig bewegen, stress, overgewicht, roken, ongezonde voeding en slecht slapen. Toen ik dit ontdekte, was ik even heel verbaasd. Maar aan de andere kant is het goed nieuws, want je hebt het voor een groot gedeelte zelf in de hand. Door je lifestyle aan te passen, kun je het risico op hart- en vaatziekten namelijk aanzienlijk verkleinen.

Om mensen hiervan bewust te maken, heb ik afgelopen maand de SLIM Lifestyle Test gepresenteerd. Aan de hand van een aantal vragen berekent deze test meteen je risico op hart- en vaatziekten. Inmiddels hebben 8000 Nederlanders deze test ingevuld. Hieruit blijkt dat er nog behoorlijk wat te winnen valt. Zeker onder jonge vrouwen!

Een paar cijfers uit de SLIM Lifestyle Test:

Gemiddelde Nederlandse vrouw:

  • Eet dagelijks 128 gram groenten

  • Eet dagelijks 1,25 stuks fruit en

  • Bewegen gemiddeld 23,3 minuten per dag

  • 8 procent rookt

Vrouwen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar:

  • Eet dagelijks 117 gram groenten

  • Eet dagelijks 1,2 stuks fruit en

  • Bewegen gemiddeld 20,3 minuten per dag

  • 12 procent rookt

Iedereen zou dagelijks 200 gram groenten en 2 stuks fruit moeten eten. Maar daar komen we niet aan. Ook 30 minuten bewegen per dag redden we niet. Zorgwekkend vind ik dat. Hart en vaatziekten zijn killer nummer 1 onder vrouwen. Bovendien hebben zij vaak een voorbeeldfunctie tegenover hun kinderen. Juist daarom zouden jonge vrouwen moeten investeren in een gezonde lifestyle.

Luister voor meer informatie het interview terug dat ik onlangs aan BNR gaf.

Ben je net als ik geschrokken van deze cijfers? Laten we er dan samen iets aan doen! Volg SLIM, wordt gezonder, en breng het risico op hart- en vaatziekten drastisch omlaag.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page