top of page

Van marathon tot sporttussendoortjes


Op mijn spreekuur heb ik een keer een man ontmoet die Europees kampioen tennis was. Hij stond elke dag op de baan om te trainen en zich voor te bereiden op wedstrijden. Een knappe prestatie, maar ik viel pas echt om van verbazing toen ik de geboortedatum van deze man las. Hij was kampioen in de leeftijdscategorie 85-90 jaar! Ik kon het bijna niet geloven, hij zag er uit als iemand van 65 en bewoog als iemand van 50. Dit bewees voor mij alleen maar weer: bewegen maakt je echt gezonder en energieker.

Deze man sportte al zijn hele leven, maar wat als je nog moet beginnen? Hoe zet je die eerste stap? En hoe zorg je dat je het volhoudt?

  • Zorg voor een stimulerende omgeving: Ga op een vaste avond in de week met iemand samen wandelen, fiets samen met een collega naar je werk of spreek met je partner af om wekelijks te gaan joggen. Op die manier kun je elkaar motiveren.

  • Schaf goede kleding aan: Wil je bijvoorbeeld gaan hardlopen? Koop dan een mooie en sexy hardloopoutfit en schaf meteen een hartslagmeter aan. Zo voel je je een echte loper, wat meteen een heel andere beleving geeft.

  • Stel doelen: Ik heb me in een dolle bui eens laten overhalen om mee te doen aan de marathon van New York. Het effect? In een half jaar tijd was ik "Fit to Run a Marathon". De eindtijd was niet grandioos (4.18 uur), maar dit blijft een mijlpaal in mijn leven. Jouw doel hoeft niet meteen het lopen van een marathon te zijn. Maar geef je eens op voor een vijf of tien kilometer run in de buurt. Als je dit samen met anderen doet creéer je bovendien sociale druk om naar je doel toe te werken.

  • Beloof jezelf: Het gaat hierbij om de kleine dingen. Heb je drie keer gesport? Beloon jezelf dan met een leuk tijdschrift of ga naar de film. Heb je je sportschema een maand volgehouden? Regel een oppas voor de kinderen en ga iets leuks voor jezelf doen. Op die manier blijf je geprikkeld om te blijven sporten.

Ook op de dagen dat je niet sport is het belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen. In het dagelijks leven ben ik daarom altijd alert op "sporttussendoortjes". Op de fiets naar de winkel in plaats van met de auto, en overal de trap nemen waar dat kan. Werk je op een hoge verdieping? Neem dan de lift tot halverwege en pak voor de rest de trap. Als je werk binnen een half uur loopafstand ligt, loop dan eens naar je werk in plaats van de fiets of auto te nemen. En haal je kinderen van school met de fiets, of wandel met ze naar huis. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar zo geef je ook het goede voorbeeld.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Categoriëen
bottom of page